Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew

Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew

magazyn kulinarny Polska 2024   b.o.
W skrócie:Prowadzący gotuje dania inspirowane kuchnią Beskidu Żywieckiego. Pierwszą potrawą są kluski śląskie z brukwi z wędzonym twarogiem. Następnie zrobi gulasz z brukwi, szynki wieprzowej oraz kapusty.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 15 stycznia
za 9 dni
18:40 TVP Rozrywka (z napisami)
czwartek, 16 stycznia
za 10 dni
7:15 TVP Rozrywka (z napisami)
sobota, 18 stycznia
za 12 dni
15:25 TVP Polonia (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Prowadzący będzie gotował dania inspirowane tradycyjną kuchnią Beskidu Żywieckiego. Pierwszą potrawą są kluski śląskie z brukwi z wegańską okrasą, z dodatkiem ostrej papryczki i wędzonego twarogu. Następnie zrobi gulasz z brukwi, szynki wieprzowej, słodkiej kapusty i soku z kiszonej kapusty. Na koniec poda uparowanego na sianie pstrąga z Zawoi z ciepłą sałatką, mocno doprawioną świeżą kolendrą.

Twórcy (pokaż wszystkich)