Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni
W skrócie: | Karol Okrasa przybywa do Muzeum Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego w Chlewiskach. Opowiada o rozwoju rodzimego hutnictwa. Przyrządza m.in. łopatkę wieprzową pieczoną w soku z kiszonej kapusty. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 23 marca za 13 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przybywa do Muzeum Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego w Chlewiskach. Opowie widzom o rozwoju rodzimego hutnictwa, zapoczątkowanego przez Stanisława Staszica w pierwszej połowie XIX wieku, oraz o symbolu nowoczesności tamtych czasów - kuchniach z płytą stalową i fajerkami, które pozwoliły naszym przodkom na radykalna zmianę sposobu gotowania. Znany kucharz przygotuje także interesujące potrawy. Będą to: szarpana łopatka wieprzowa pieczona w soku z kiszonej kapusty, pieczony na stalowej płycie placek z cebulą, boczkiem i grzybami oraz królewski kotlet mielony z wędzonymi buraczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 10 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - dziś, 10 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - środa, 12 marca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - środa, 12 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - środa, 12 marca 16:10