Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu
W skrócie: | Karol Okrasa opowiada o ziołach i jadalnych kwiatach. Wykorzysta niektóre do przygotowania potraw. Będzie to m.in. kalafior i kurki w sosie z mleka kokosowego z dodatkiem kwiatów nagietka i chabru. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się do Kostrzycy obok Karpacza, gdzie znajduje się Leśny Bank Genów, miejsce, w którym gromadzi się nasiona najcenniejszych drzew, krzewów i roślin zielnych z terenu całego kraju. Zbiór został stworzony na wypadek kataklizmów, takich jak pożar, choroby czy ataki szkodników. Dzięki bogatej kolekcji nasion można z łatwością odtworzyć zniszczone gatunki. Kucharz odwiedza także zajmujące 15 hektarów Arboretum z kilkoma tysiącami okazów roślin. Szczególnie interesują go zioła i jadalne kwiaty. Wykorzysta niektóre do przygotowania dzisiejszych potraw. Będą to: kalafior i kurki w sosie z mleka kokosowego z dodatkiem kwiatów nagietka i chabru, gulasz z boczku i fasoli z dodatkiem cząbru górskiego i ziela lubczyku oraz cienkie placki drożdżowe z cebulą, zapieczone z mięsem z łopatki sarniej, a podane na sposób meksykańskich tacos.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja