Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się do Kruszynian - jednego z ostatnich rejonów, gdzie do dziś od 300 lat, od czasów panowania króla Jana III Sobieskiego, żyją Tatarzy. Odwiedza meczet i cmentarz muzułmański. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 25 kwietnia za 12 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się do Kruszynian na Podlasiu - jednego z ostatnich rejonów, gdzie do dziś od ponad 300 lat, od czasów panowania króla Jana III Sobieskiego, żyją polscy Tatarzy. Odwiedza ich meczet i cmentarz muzułmański, poznaje wiarę i tradycję kulinarne. Zaprezentuje trzy przepisy inspirowane kuchnią tatarską: baraninę duszoną z kiszoną kapustą, kołduny i zapiekankę.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - wtorek, 15 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - wtorek, 15 kwietnia 16:10