Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze
W skrócie: | Kucharz powie, jaka jest różnica między używaniem do befsztyku tatarskiego surowego mięsa zmielonego w maszynce od tego posiekanego ostrym nożem. Zdradzi też, jakie dodatki pasują do tej potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 24 kwietnia za 11 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 25 kwietnia za 12 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący zaprasza widzów na kulinarną opowieść o befsztyku tatarskim. Niektórym wydaje się, że tatar jest potrawą pochodzenia polskiego, jednak potrawa ta znana jest również w innych krajach, np. we Francji. Polakom trudno sobie wyobrazić tatara bez oprawy w postaci cebulki i ogórków korniszonów czy marynowanych grzybków. Niektórzy dodają do niego również kapary, ryby z konserwy lub oliwki. Karol Okrasa pokaże, jak zrobić dobrego befsztyka tatarskiego. Widzowie dowiedzą się, jaka jest różnica pomiędzy używaniem do tej potrawy surowego mięsa zmielonego w maszynce od tego posiekanego ostrym nożem. Pokaże też, jakie dodatki, zarówno te tradycyjne, jak i mniej oczywiste pasują najlepiej do tego dania.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - wtorek, 15 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - wtorek, 15 kwietnia 16:10