Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze
W skrócie: | Kucharz powie, jaka jest różnica między używaniem do befsztyku tatarskiego surowego mięsa zmielonego w maszynce od tego posiekanego ostrym nożem. Zdradzi też, jakie dodatki pasują do tej potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 20 lutego wczoraj |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
czwartek, 27 lutego za 6 dni |
16:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący zaprasza widzów na kulinarną opowieść o befsztyku tatarskim. Niektórym wydaje się, że tatar jest potrawą pochodzenia polskiego, jednak potrawa ta znana jest również w innych krajach, np. we Francji. Polakom trudno sobie wyobrazić tatara bez oprawy w postaci cebulki i ogórków korniszonów czy marynowanych grzybków. Niektórzy dodają do niego również kapary, ryby z konserwy lub oliwki. Karol Okrasa pokaże, jak zrobić dobrego befsztyka tatarskiego. Widzowie dowiedzą się, jaka jest różnica pomiędzy używaniem do tej potrawy surowego mięsa zmielonego w maszynce od tego posiekanego ostrym nożem. Pokaże też, jakie dodatki, zarówno te tradycyjne, jak i mniej oczywiste pasują najlepiej do tego dania.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 21 lutego 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 21 lutego 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 21 lutego 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - dziś, 21 lutego 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 21 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - dziś, 21 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - dziś, 21 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 7:50