Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki
W skrócie: | Pierwszą propozycją będą placki serowe z wędzoną białą czekoladą. Drugie danie to kluski śląskie z ziemniaków i selera podane z boczkiem, kapustą oraz przysmakami z Podhala, a trzecie - wędzony tatar. |
---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dawnych wiekach suszenie, solenie, wędzenie i kiszenie były powszechnie stosowanymi metodami konserwacji żywności. Takie produkty stanowiły istotny element diety mieszkańców nie tylko naszego kraju. Stały się częścią dziedzictwa kulinarnego Polski. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będą dzisiaj placuszki serowe z wędzoną białą czekoladą. Drugie danie to kluski śląskie z ziemniaków i selera podane z wędzonym boczkiem, młodą kapustą oraz wędzonymi przysmakami z Podhala, a trzecie - wędzony tatar z marynowanej polędwicy wołowej podany na pieczonym chlebie z sosem z majonezu, prażonych nasion słonecznika i świeżych ziół.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 12 marca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - dziś, 12 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - dziś, 12 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 12 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 12 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak leśnego karpia - magazyn kulinarny - dziś, 12 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - dziś, 12 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - czwartek, 13 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - czwartek, 13 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - czwartek, 13 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja