Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską
W skrócie: | Karol Okrasa postanowił połączyć gęsinę z grzybami gąskami. Przygotuje zapiekankę z dodatkiem cebuli oraz ziemniaków suto okraszonych śmietaną i serem. Następnie ugotuje szybką zupę z gąsek i dyni. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Gęsinę jada się tradycyjnie na Pomorzu i w Wielkopolsce z okazji dnia św. Marcina. Polska gęś jest szczególnie ceniona w Niemczech. Można ją podawać z jabłkami, kaszą czy modrą kapustą. Karol postanowił połączyć ją z grzybami gąskami. Przygotuje zapiekankę z gęsiny i gąsek z dodatkiem cebuli oraz ziemniaków suto okraszonych śmietaną i serem. Następnie ugotuje szybką zupę z gąsek i dyni na zakwasie z mąki pszennej. Na koniec będą kminkowe kluseczki z mąki pszennej z pieczonymi gąskami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 7:50
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 8:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 14:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 16:20 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 7:15