Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe

Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe

magazyn kulinarny Polska 2024   b.o.
W skrócie:Jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Karol Okrasa przyrządzi m.in. omlet francuski z tureckim masłem i sosem jogurtowym czy kotleciki jagnięce z sosem jogurtowo-buraczanym.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 23 listopada
pojutrze
14:25 TVP 1 (z napisami)
piątek, 29 listopada
za 8 dni
11:35 TVP 1 (z napisami)
sobota, 30 listopada
za 9 dni
16:20 TVP HD
poniedziałek, 2 grudnia
za 11 dni
11:15 TVP 2

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Jego wpływ na zdrowie i długowieczność jest przedmiotem badań naukowców już od ponad stu lat. Karol Okrasa udowodni, że można go jeść nie tylko na śniadanie, ale też jako doskonały dodatek wielu dań obiadowych. Kucharz przyrządzi tym razem: omlet francuski z tureckim masłem i zimnym sosem jogurtowym, pieczone buraki w orientalnej glazurze z sosem jogurtowym inspirowanym greckim "tzatziki", ale z kiszonym ogórkiem oraz smażone kotleciki jagnięce z zimnym sosem jogurtowo-buraczanym, płatkami dyni i chlebkiem pita.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także