Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby
W skrócie: | Żeberka są popularne w kuchni chińskiej. Karol Okrasa postara się przywrócić je na polskie stoły. Przygotuje rosół, inspirując się przepisem z XVIII wieku, oraz żeberka duszone w piwie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 28 lutego za 6 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
piątek, 7 marca za 13 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Żeberka są szczególnie popularne w kuchni chińskiej. Gotowane na parze duszone czy pieczone na czerwono, w sosach pikantnych czy słodko-kwaśnych uchodzą za wielki przysmak. Grillowane żeberka w sosie barbecue to jedno ze sztandarowych dań w Teksasie. Karol postara się przywrócić je także na polskie stoły. Przygotuje rosół, inspirując się przepisem z XVIII wieku, następnie żeberka duszone w piwie, soku z porzeczek i miodku majowym, a także żeberka duszone na grillu z polską wersją sosu barbecue.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 7:50
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 8:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 14:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 16:20 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 12:00 i 1 późniejsza emisja