Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny
W skrócie: | Karol Okrasa kontynuuje podróż przez Lubelszczyznę. Zaprasza widzów na spotkanie ze smakami regionu. Okazuje się, że młodzi Polacy z województwa nie znają już dawnych potraw, takich jak np. golasy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa kontynuuje swoją pełną kulinarnych doznań podróż przez Lubelszczyznę. Tym razem zaprasza widzów na spotkanie z zapomnianymi smakami regionu. Okazuje się, że młodzi Polacy z województwa nie znają już dawnych potraw, takich jak np. zawijasy, golasy czy psiocha. Choć wymienione nazwy brzmią obco i trudno w to uwierzyć, te dania były swego czasu przysmakami lokalnych smakoszy. Charakteryzowały się swoją prostatą. Golasy to farsz z kaszy gryczanej i ziemniaków najczęściej owinięty w liście chrzanu, natomiast psiocha to kartofle zaparzane z mąką i serwowane z odrobiną okrasy. Prowadzący przygotuje trzy dania, inspirowane kulinarną przeszłością Lubelszczyzny: psiochę z wędzoną śmietaną i serem, golasy i zawijasy na słodko.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje