Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym, polenta i dorada na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 2 stycznia za 13 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dziś trudno byłoby sobie wyobrazić polską kuchnię bez pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, oliwy czy cytryn. Import z odległych krajów w okresie PRL był znacznie utrudniony, ale w latach 90. Polacy zaczęli coraz chętniej sięgać po przysmaki z całego świata. Opowie o tym pan Stanisław Lenart, w tamtym czasie współprowadzący program "Gotowanie na ekranie" w TVP 1. Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym smażonym na oleju rzepakowym, polenta smażona na oleju rzepakowym z okrasą z boczku, cebuli i ogórków kiszonych, a na koniec dorada zapiekana na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli smażonych na oleju rzepakowym, podana z salsą z grochu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 20 grudnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - sobota, 21 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - sobota, 21 grudnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - sobota, 21 grudnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - sobota, 21 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - sobota, 21 grudnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - sobota, 21 grudnia 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - sobota, 21 grudnia 16:20 i 3 późniejsze emisje