Okrasa łamie przepisy: Z łąki i z warzywnika
W skrócie: | Wizyta w skansenie w Budach w Puszczy Białowieskiej, prowadzonym przez państwa Marię i Sergiusza Niczyporuków. Gospodyni zaprezentuje posiłek jadany niegdyś podczas sianokosów. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Odwiedziny w skansenie w miejscowości Budy w Puszczy Białowieskiej, prowadzonym przez państwa Marię i Sergiusza Niczyporuków. Można tu nie tylko obejrzeć zabytkowe chaty, lecz także poznać dawne obyczaje kulinarne. Gospodarze prowadzą piękny ogród warzywny. Gospodarz programu wybierze się wraz z panem Sergiuszem na sianokosy. Świeże siano będzie im potrzebne do przygotowania pieczonych polędwiczek wieprzowych. Mięso, marynowane w ziołach i palonym sianie, podaje się z sosem z wina, ziaren kawy i czekolady. Karol przyrządzi też faszerowane cukinie oraz kwiaty cukinii pieczone ze świeżo zerwanymi z krzaka pomidorami i liśćmi selera. Pani Maria zaprezentuje tradycyjny posiłek jadany niegdyś podczas sianokosów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje