Okrasa łamie przepisy: Wspomnienie lata
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza małe gospodarstwo agroturystyczne w puszczy. To raj dla kucharza. Prowadzący przygotuje potrawy na bazie świeżych warzyw i grzybów, m.in. królika z grzybami i zupę jagodową. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odbywa podróż nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie. Tym razem zaprasza widzów na letnią wyprawę do małego gospodarstwa agroturystycznego, położonego dwadzieścia kilometrów od Łodzi w środku puszczy. Takie miejsce, jak to, to istny raj dla kucharza. Na terenie gospodarstwa jest piękny warzywniak, a wokół są lasy pełne grzybów i jagód. Umiejętnie przechowywane w sezonie letnim owoce, warzywa i grzyby jesienią i zimą przypomną swym smakiem uroki minionego lata. Prowadzący przygotuje trzy propozycje potraw na bazie świeżych warzyw i grzybów. Wśród nich znajdą się: królik z grzybami, ziemniakami i suszonymi śliwkami, polędwica wołowa z kurkami i fasolką szparagową oraz zupa jagodowa z ziemniakami i okrasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje