Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce?

Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce?

magazyn kulinarny Polska 2024   b.o.
W skrócie:Moda na wrapy narodziła się prawdopodobnie w Kalifornii w latach 90. XX w. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj m.in. wrapa schabowego z sałatą i ogórkami w orientalnym sosie, a także wersję z pstrągiem.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 28 grudnia
za 7 dni
15:25 TVP Polonia (z napisami)
poniedziałek, 30 grudnia
za 9 dni
12:00 TVP Kobieta (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Moda na wrapy narodziła się prawdopodobnie w Kalifornii w latach 90. XX wieku. Wywodzi się ze specjalności kuchni teksańsko-meksykańskiej, jaką jest burrito, czyli duży, pszenny placek owijający szczelnie rozmaitego rodzaju pikantne nadzienie. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj: wrapa schabowego z sałatą i ogórkami w orientalnym sosie, wrapa z wędzonym pstrągiem, smażonymi boczniakami, cebulą i sosem z fasoli oraz inspirowanego bitkami wrapa z paseczkami wołowiny, marchewką, cebulką i kaszą gryczaną.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także