Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce?

Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce?

magazyn kulinarny Polska 2024   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 30 listopada
za 9 dni
14:25 TVP 1 (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Moda na wrapy narodziła się prawdopodobnie w Kalifornii w latach 90. XX wieku. Wywodzi się ze specjalności kuchni teksańsko-meksykańskiej, jaką jest burrito, czyli duży, pszenny placek owijający szczelnie rozmaitego rodzaju pikantne nadzienie. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj: wrapa schabowego z sałatą i ogórkami w orientalnym sosie, wrapa z wędzonym pstrągiem, smażonymi boczniakami, cebulą i sosem z fasoli oraz inspirowanego bitkami wrapa z paseczkami wołowiny, marchewką, cebulką i kaszą gryczaną.

Twórcy (pokaż wszystkich)