Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu
W skrócie: | Kucharz pokaże, jak przyrządzić faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym. Przygotowuje też typowo wielkopolski obiad - kluski na parze z kaczką i modrą kapustą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 1 grudnia za 8 dni |
7:50 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowiada widzom o pyzach i kluskach drożdżowych. Wyjaśnia, że są one charakterystyczne szczególnie dla kuchni wielkopolskiej, gdzie określa się je mianem kluch na łachu. Na Śląsku nazywa się je buchtami, z kolei w Lubelskiem parowańcami. Kucharz pokazuje widzom, jak przyrządzić faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym. Przygotowuje też typowo wielkopolski obiad - kluski na parze z kaczką i modrą kapustą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 8:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 listopada 7:45