Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu

Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu

magazyn kulinarny Polska 2020   b.o.
W skrócie:Kucharz pokaże, jak przyrządzić faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym. Przygotowuje też typowo wielkopolski obiad - kluski na parze z kaczką i modrą kapustą.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
niedziela, 1 grudnia
za 8 dni
7:50 TVP Rozrywka (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa opowiada widzom o pyzach i kluskach drożdżowych. Wyjaśnia, że są one charakterystyczne szczególnie dla kuchni wielkopolskiej, gdzie określa się je mianem kluch na łachu. Na Śląsku nazywa się je buchtami, z kolei w Lubelskiem parowańcami. Kucharz pokazuje widzom, jak przyrządzić faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym. Przygotowuje też typowo wielkopolski obiad - kluski na parze z kaczką i modrą kapustą.

Twórcy (pokaż wszystkich)