Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni
W skrócie: | Karol jedzie do Maciejowic. W okolicach tego miasteczka mieszkali dziadkowie kucharza i zaopatrywali się w pieczywo w lokalnej piekarni. Wizyta to okazja do przypomnienia sobie smaku dzieciństwa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol jedzie do Maciejowic. W okolicach tego miasteczka mieszkali dziadkowie kucharza i zaopatrywali się w pieczywo w małej, lokalnej piekarni. Wizyta tutaj to dla niego okazja do przypomnienia sobie smaku dzieciństwa. Prowadzący sprawdza, czy wciąż piecze się tu chleb według starych receptur. W tym celu odwiedza zakład pana Jana, który mimo iż ukończył wiek emerytalny, nie rezygnuje z pracy. W tym odcinku kucharz piecze chleb z boczkiem, kiełbasą i cebulą. Potrawa jest inspirowana śląskim murzinem wielkanocnym. Potem przyrządza zestaw kanapek z przypieczonego chleba z pomidorami, grzybami, anchois, śledziem wędzonym i salcesonem. Na koniec gotuje zupę chlebową z białą kiełbasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:10