Okrasa łamie przepisy: Święto ziemniaka
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się do Muzeum Wsi Radomskiej, gdzie co roku odbywa się Festiwal Ziemniaka. Kucharz przedstawi swoje propozycje potraw, m.in. zapiekankę z tartych ziemniaków i żeberek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 16 marca za 13 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się do Muzeum Wsi Radomskiej, gdzie co roku odbywa się festiwal Święto ziemniaka. Choć rośliny te aż do początku XIX wieku były niemal nieobecne w kuchni polskiej, dziś nie sposób sobie wyobrazić bez nich jakichkolwiek dań. Kucharz spotka się z kołem gospodyń wiejskich ze wsi Zaława, które przedstawią mu swoje trepy ziemniaczane, czyli rodzaj pyz z tartych ziemniaków. Karol z kolei przedstawi widzom swoje propozycje - zapiekankę z tartych ziemniaków i żeberek, śledzia z marynowaną cebulą z sosem jajecznym oraz wędzonym purée ziemniaczanym, a także pikantne orientalne curry ze swojskimi ziemniaczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - środa, 5 marca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - środa, 5 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - środa, 5 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - środa, 5 marca 18:40 i 3 późniejsze emisje