Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny
W skrócie: | W Polsce uprawia się odmiany malin owocujące aż do późnej jesieni. Z Lubelszczyzny pochodzi 70 procent całej krajowej produkcji tych owoców. Karol przygotuje m.in. placuszki z marynowanymi malinami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 21 lutego za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W Polsce uprawia się takie odmiany malin, które owocują aż do późnej jesieni. Z Lubelszczyzny pochodzi prawie 70 procent całej krajowej produkcji tych owoców. Rocznie zbiory w naszym kraju wynoszą nawet 130 tys. ton, co stawia nas w światowej czołówce. Karol wykorzysta to, że ma dostęp do świeżych, zerwanych prosto z krzaka malin, by przygotować aromatyczne dania. Będą śniadaniowe placuszki na kwaśnym mleku z marynowanymi w syropie sosnowym malinami oraz królik duszony w maśle z malinowym sosem i grzybami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 9 lutego 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 9 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - dziś, 9 lutego 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 11:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja