Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny
W skrócie: | W Polsce uprawia się odmiany malin owocujące aż do późnej jesieni. Z Lubelszczyzny pochodzi 70 procent całej krajowej produkcji tych owoców. Karol przygotuje m.in. placuszki z marynowanymi malinami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 15 listopada za 13 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W Polsce uprawia się takie odmiany malin, które owocują aż do późnej jesieni. Z Lubelszczyzny pochodzi prawie 70 procent całej krajowej produkcji tych owoców. Rocznie zbiory w naszym kraju wynoszą nawet 130 tys. ton, co stawia nas w światowej czołówce. Karol wykorzysta to, że ma dostęp do świeżych, zerwanych prosto z krzaka malin, by przygotować aromatyczne dania. Będą śniadaniowe placuszki na kwaśnym mleku z marynowanymi w syropie sosnowym malinami oraz królik duszony w maśle z malinowym sosem i grzybami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 11:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 16:10