Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku
W skrócie: | Czarny czosnek jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Karol pokaże, co można z niego przygotować. Będzie m.in. hamburger z kaczego mięsa z czarnym sosem majonezowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 5 stycznia za 13 dni |
7:55 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Czarny czosnek pochodzi z Dalekiego Wschodu, ale jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Swoją barwę zawdzięcza dojrzewaniu w określonej wilgotności i temperaturze około 60 stopni C. Dzięki temu traci wodę, kurczy się i staje się czarny, czasem granatowy. Taki czosnek ma więcej właściwości zdrowotnych niż zwykły. Karol pokaże, co można z niego przygotować. Będą: hamburger z kaczego mięsa z czarnym sosem majonezowym, pieczony łosoś z glazurą z czarnego czosnku i duszoną cykorią oraz humus z czarnym czosnkiem i pieczonym bakłażanem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 18:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - wtorek, 24 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 8:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na talerzu Kopernika - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w soli - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 8:00
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 7:05