Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku
W skrócie: | Czarny czosnek jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Karol pokaże, co można z niego przygotować. Będzie m.in. hamburger z kaczego mięsa z czarnym sosem majonezowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Czarny czosnek pochodzi z Dalekiego Wschodu, ale jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Swoją barwę zawdzięcza dojrzewaniu w określonej wilgotności i temperaturze około 60 stopni C. Dzięki temu traci wodę, kurczy się i staje się czarny, czasem granatowy. Taki czosnek ma więcej właściwości zdrowotnych niż zwykły. Karol pokaże, co można z niego przygotować. Będą: hamburger z kaczego mięsa z czarnym sosem majonezowym, pieczony łosoś z glazurą z czarnego czosnku i duszoną cykorią oraz humus z czarnym czosnkiem i pieczonym bakłażanem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje