Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula

Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula

magazyn kulinarny Polska 2024   b.o.
W skrócie:Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Karol Okrasa przygotuje m.in. kwaśną zupę cebulową z twarogiem, a także łososia w cebulowej marynacie.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 8 stycznia
za 12 dni
19:15 TVP Rozrywka

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Jest składnikiem słynnej francuskiej zupy, włoskiej konfitury czy angielskiego chutneyu. Znakomicie nadaje się do pieczenia, duszenia czy grillowania, a na surowo jest nieodzownym dodatkiem do sałatek czy śledzia w oleju. Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawę inspirowaną rzeszowskim żurkiem - kwaśną zupę cebulową z twarogiem; pieczonego łososia w cebulowej marynacie, podanego z glazurowaną cebulką perłową i sałatką z kopru włoskiego oraz żeberka wieprzowe pieczone z cebulowym sosem BBQ, podane z serowo-cebulowymi kluseczkami.

Twórcy (pokaż wszystkich)