Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula
W skrócie: | Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Karol Okrasa przygotuje m.in. kwaśną zupę cebulową z twarogiem, a także łososia w cebulowej marynacie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Cebula to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach całego świata. Jest składnikiem słynnej francuskiej zupy, włoskiej konfitury czy angielskiego chutneyu. Znakomicie nadaje się do pieczenia, duszenia czy grillowania, a na surowo jest nieodzownym dodatkiem do sałatek czy śledzia w oleju. Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawę inspirowaną rzeszowskim żurkiem - kwaśną zupę cebulową z twarogiem; pieczonego łososia w cebulowej marynacie, podanego z glazurowaną cebulką perłową i sałatką z kopru włoskiego oraz żeberka wieprzowe pieczone z cebulowym sosem BBQ, podane z serowo-cebulowymi kluseczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja