Okrasa łamie przepisy: Orzechy i wiklina
W skrócie: | Karol Okrasa pokaże widzom jeden z ostatnich czynnych w Polsce warsztatów wikliniarskich. Motywem przewodnim odcinka będą orzechy. Kucharz wykorzysta je do przyrządzenia potraw z mięsa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa w tym odcinku zawita w miejscowości Konarzew, niedaleko Piątku. Tutaj swoją plantację i pracownię wikliniarską ma Teresa Maciejak. Trudno sobie wyobrazić w nieodległych czasach zbiory ziemniaków, jabłek, gruszek, orzechów, grzybów czy jagód bez wiklinowego kosza. Na targowiskach w takich koszach sprzedawano jaja, sery i inne produkty. Prowadzący pokaże widzom jeden z ostatnich czynnych w Polsce warsztatów wikliniarskich. Motywem przewodnim będzie również produkt kojarzony raczej z przekąską czy deserem - orzechy. Kucharz wykorzysta je do przyrządzenia potraw z mięsa i ryb. Przygotuje karkówkę wieprzową w pikantnym sosie z pomidorami, curry i orzechami, oraz dorsza w sosie orzechowym z orzechową kaszą gryczaną i dynią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje