Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku
W skrócie: | Karol Okrasa snuje opowieść o bardzo popularnym niegdyś daniu, które obecnie w Polsce można spotkać głównie na Lubelszczyźnie. Kucharz zaproponuje m.in. wersję forszmaku z dynią i orzechami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 11 stycznia za 5 dni |
15:25 | TVP Polonia (z napisami) |
wtorek, 14 stycznia za 8 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 15 stycznia za 9 dni |
7:00 | TVP Polonia (z napisami) |
środa, 15 stycznia za 9 dni |
7:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa snuje opowieść o bardzo popularnym niegdyś daniu, które obecnie w Polsce można spotkać głównie na Lubelszczyźnie. Serwowany tam w wielu restauracjach przysmak to rodzaj gulaszu z mięsa, kiełbasy, cebuli i ogórka kiszonego w sosie pomidorowym. Choć samo danie pochodzi z Niemiec, prawdopodobnie spopularyzowali je wschodnioeuropejscy Żydzi. Wersje forszmaków znacznie się od siebie różnią. W kuchni żydowskiej to zimna pasta z solonego śledzia, jajka na twardo, cebuli i jabłka, a w rosyjskiej - zapiekanka z mielonego mięsa, śledzia, pieczywa i śmietany. Finowie przyrządzają forszmak z mielonego mięsa, sardeli lub śledzi, cebuli, ziemniaków i śmietany. Kucharz zaproponuje dzisiaj wersję z dynią, orzechami i karmelizowaną w occie cebulą; forszmak z karkówki wieprzowej, kiełbasy i cebuli, zapieczonych w ostrym sosie z purée ziemniaczanym oraz pasztet na zimno ze śledzia, cebuli, jajek na twardo, purée ziemniaczanego i smażonych ziemniaczków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja