Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek
W skrócie: | Karol Okrasa wykorzysta do przygotowania swoich potraw pozostałości z wcześniejszych obiadów. Pierwszą propozycją będą resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 16 grudnia za 11 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dzisiejszych czasach coraz częściej dochodzi do powszechnego marnowania żywności. Choć w wielu zakątkach świata panuje głód, to w Europie co roku do śmieci trafia około 130 kg jedzenia w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Tymczasem już nasze babcie doskonale wiedziały, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Karol Okrasa wykorzysta do przygotowania swoich potraw pozostałości z wcześniejszych obiadów. Pierwszą propozycją będą resztki z pieczonej kaczki, glazurowane w orientalnym sosie z orzechami, malinami i kozim serkiem. Druga potrawa to pikantna pasta z resztek indyka z rosołu podana na zapieczonej grzance z chałki. Trzecim daniem są kopytka z resztek ugotowanych ziemniaków i gotowanego kurczaka, podane z chrupiącymi resztkami kurczaka, serem i kurkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - dziś, 5 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 5 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - dziś, 5 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 5 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 5 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki z krzycy - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - sobota, 7 grudnia 7:10