Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska

Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska

magazyn kulinarny Polska 2024   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Kucharz przygotuje piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga z sosem piernikowo-śliwkowym.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 9 listopada
za 3 dni
14:25 TVP 1 (z napisami)
piątek, 15 listopada
za 9 dni
11:35 TVP 1 (z napisami)
sobota, 16 listopada
za 10 dni
16:20 TVP HD (z napisami)
poniedziałek, 18 listopada
za 12 dni
11:15 TVP 2 (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Na kształtowanie się tamtejszych tradycji kulinarnych wpłynęły na pewno urodzajne ziemie i sąsiadujące regiony: Wielkopolska i Mazowsze. Kujawy słyną z potraw z drobiu, głównie gęsi i kaczek, oraz z zup, z których najbardziej charakterystyczną jest czernina. Nasłonecznione sady zapewniają zaś obfite zbiory owoców, zwłaszcza śliwek, jabłek i gruszek. Najbardziej znanym słodkim produktem jest oczywiście toruński piernik. Kucharz przygotuje tym razem piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, kujawski krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga po toruńsku, czyli z sosem piernikowo-śliwkowym.

Twórcy (pokaż wszystkich)