Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Kucharz przygotuje piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga z sosem piernikowo-śliwkowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Na kształtowanie się tamtejszych tradycji kulinarnych wpłynęły na pewno urodzajne ziemie i sąsiadujące regiony: Wielkopolska i Mazowsze. Kujawy słyną z potraw z drobiu, głównie gęsi i kaczek, oraz z zup, z których najbardziej charakterystyczną jest czernina. Nasłonecznione sady zapewniają zaś obfite zbiory owoców, zwłaszcza śliwek, jabłek i gruszek. Najbardziej znanym słodkim produktem jest oczywiście toruński piernik. Kucharz przygotuje tym razem piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, kujawski krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga po toruńsku, czyli z sosem piernikowo-śliwkowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 6 listopada 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 6 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - dziś, 6 listopada 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 6 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - dziś, 6 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - dziś, 6 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - dziś, 6 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - czwartek, 7 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - czwartek, 7 listopada 18:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - czwartek, 7 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja