Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Kucharz przygotuje piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga z sosem piernikowo-śliwkowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 27 grudnia za 3 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Na kształtowanie się tamtejszych tradycji kulinarnych wpłynęły na pewno urodzajne ziemie i sąsiadujące regiony: Wielkopolska i Mazowsze. Kujawy słyną z potraw z drobiu, głównie gęsi i kaczek, oraz z zup, z których najbardziej charakterystyczną jest czernina. Nasłonecznione sady zapewniają zaś obfite zbiory owoców, zwłaszcza śliwek, jabłek i gruszek. Najbardziej znanym słodkim produktem jest oczywiście toruński piernik. Kucharz przygotuje tym razem piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, kujawski krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga po toruńsku, czyli z sosem piernikowo-śliwkowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 24 grudnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 24 grudnia 8:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - dziś, 24 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 8:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na talerzu Kopernika - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w soli - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 8:00
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 7:35