Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Kucharz przygotuje piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga z sosem piernikowo-śliwkowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 1 lutego za 8 dni |
16:20 | TVP HD (z napisami) |
sobota, 1 lutego za 8 dni |
21:45 | TVP ABC (z napisami) |
czwartek, 6 lutego za 13 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Na kształtowanie się tamtejszych tradycji kulinarnych wpłynęły na pewno urodzajne ziemie i sąsiadujące regiony: Wielkopolska i Mazowsze. Kujawy słyną z potraw z drobiu, głównie gęsi i kaczek, oraz z zup, z których najbardziej charakterystyczną jest czernina. Nasłonecznione sady zapewniają zaś obfite zbiory owoców, zwłaszcza śliwek, jabłek i gruszek. Najbardziej znanym słodkim produktem jest oczywiście toruński piernik. Kucharz przygotuje tym razem piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, kujawski krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga po toruńsku, czyli z sosem piernikowo-śliwkowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:55 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 8:40
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 15:25 i 3 późniejsze emisje