Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem
W skrócie: | Karol odwiedzi wieś w powiecie garwolińskim, gdzie przyjrzy się produkcji tradycyjnego twarogu. Posłuży on później kucharzowi do przygotowania dań inspirowanych smakami z dzieciństwa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 25 listopada za 4 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedzi wieś w powiecie garwolińskim, gdzie zakosztuje mleka prosto od krowy oraz przyjrzy się produkcji tradycyjnego twarogu. Posłuży on później kucharzowi do przygotowania dań inspirowanych smakami z dzieciństwa. Będą to kluski prażuchy ze skwarkami, posypane białym, kwaskowym serem oraz podane z kapustą kraszoną gęstą kwaśną śmietaną, następnie knedle serowe z owocami, polane masłem i jogurtem naturalnym, a na koniec wędzone kopytka z twarogiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja