Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki
W skrócie: | Karol opowiada o popularnym daniu na polskich stołach, czyli o gołąbkach. Ich odpowiedniki znajdują się w wielu kuchniach słowiańskich, m.in. czeskiej. Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 21 listopada za 13 dni |
16:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol opowiada o popularnym daniu na polskich stołach, czyli o gołąbkach. Ich odpowiedniki znajdują się w wielu kuchniach słowiańskich, m.in. czeskiej i rosyjskiej. Według niektórych językoznawców nazwa pochodzi z języków wschodniosłowiańskich. Inni uważają, że nawiązuje do eleganckiej francuskiej potrawy - gołębi pieczonych w liściach kapusty. Istniej wiele wariacji na temat gołąbków, np. na Podlasiu robi się je z ziemniakami i kaszą. Kucharz zaprezentuje kilka oryginalnych przepisów. Przygotuje gołąbki z kaszy, ziemniaków i kaczego mięsa zawinięte w liście białej oraz kiszonej w całości czerwonej kapusty, następnie zrobi gołąbki z nadzieniem z orientalnie przyprawionego mięsa wieprzowego w pomidorowym sosie, a także rybne gołąbki zawinięte w liście winogron.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 8 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko z gryki - magazyn kulinarny - dziś, 8 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - dziś, 8 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - sobota, 9 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - sobota, 9 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - sobota, 9 listopada 8:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - sobota, 9 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - sobota, 9 listopada 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - sobota, 9 listopada 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - niedziela, 10 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja