Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki
W skrócie: | Karol opowiada o popularnym daniu na polskich stołach, czyli o gołąbkach. Ich odpowiedniki znajdują się w wielu kuchniach słowiańskich, m.in. czeskiej. Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 21 listopada dziś |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
czwartek, 28 listopada za 7 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 29 listopada za 8 dni |
7:15 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol opowiada o popularnym daniu na polskich stołach, czyli o gołąbkach. Ich odpowiedniki znajdują się w wielu kuchniach słowiańskich, m.in. czeskiej i rosyjskiej. Według niektórych językoznawców nazwa pochodzi z języków wschodniosłowiańskich. Inni uważają, że nawiązuje do eleganckiej francuskiej potrawy - gołębi pieczonych w liściach kapusty. Istniej wiele wariacji na temat gołąbków, np. na Podlasiu robi się je z ziemniakami i kaszą. Kucharz zaprezentuje kilka oryginalnych przepisów. Przygotuje gołąbki z kaszy, ziemniaków i kaczego mięsa zawinięte w liście białej oraz kiszonej w całości czerwonej kapusty, następnie zrobi gołąbki z nadzieniem z orientalnie przyprawionego mięsa wieprzowego w pomidorowym sosie, a także rybne gołąbki zawinięte w liście winogron.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20