Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze

Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze

magazyn kulinarny Polska 2020   b.o.
W skrócie:Kucharz odwiedza Lubelszczyznę. Opowiada historię regionalnego przysmaku - cebularza. Tworzy jego własne wersje - pieczoną z makiem i kurkami, gotowaną na parze oraz smażoną z serem na oleju.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
niedziela, 24 listopada
za 3 dni
7:50 TVP Rozrywka (z napisami)
sobota, 30 listopada
za 9 dni
7:20 TVP Rozrywka

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol wyruszy na Lubelszczyznę, by opowiedzieć historię regionalnego przysmaku - cebularza. Jako pierwsi zaczęli go wypiekać Żydzi w XIX wieku. Szybko stał się popularny, a obecnie znajduje się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Karol stworzy jego własne wersje. Będą cebularze pieczone w piecu z cebulą makiem i kurkami, cebularze gotowane na parze oraz cebularze z serem smażone na oleju.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także