Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze
W skrócie: | Kucharz odwiedza Lubelszczyznę. Opowiada historię regionalnego przysmaku - cebularza. Tworzy jego własne wersje - pieczoną z makiem i kurkami, gotowaną na parze oraz smażoną z serem na oleju. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 18 kwietnia dziś |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyruszy na Lubelszczyznę, by opowiedzieć historię regionalnego przysmaku - cebularza. Jako pierwsi zaczęli go wypiekać Żydzi w XIX wieku. Szybko stał się popularny, a obecnie znajduje się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Karol stworzy jego własne wersje. Będą cebularze pieczone w piecu z cebulą makiem i kurkami, cebularze gotowane na parze oraz cebularze z serem smażone na oleju.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zielona kuchnia - magazyn kulinarny - sobota, 19 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Bezglutenowa kuchnia - magazyn kulinarny - sobota, 19 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka - magazyn kulinarny - sobota, 19 kwietnia 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - sobota, 19 kwietnia 8:40
- Okrasa łamie przepisy: Jaja na Wielkanoc - magazyn kulinarny - sobota, 19 kwietnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - sobota, 19 kwietnia 14:25 i 3 późniejsze emisje