Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze
W skrócie: | Kucharz odwiedza Lubelszczyznę. Opowiada historię regionalnego przysmaku - cebularza. Tworzy jego własne wersje - pieczoną z makiem i kurkami, gotowaną na parze oraz smażoną z serem na oleju. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyruszy na Lubelszczyznę, by opowiedzieć historię regionalnego przysmaku - cebularza. Jako pierwsi zaczęli go wypiekać Żydzi w XIX wieku. Szybko stał się popularny, a obecnie znajduje się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Karol stworzy jego własne wersje. Będą cebularze pieczone w piecu z cebulą makiem i kurkami, cebularze gotowane na parze oraz cebularze z serem smażone na oleju.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - dziś, 31 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 31 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - dziś, 31 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - sobota, 1 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - sobota, 1 czerwca 7:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - sobota, 1 czerwca 7:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - sobota, 1 czerwca 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - sobota, 1 czerwca 14:25 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Grillowanie w przedszkolu - magazyn kulinarny - sobota, 1 czerwca 22:00
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - niedziela, 2 czerwca 7:40 i 2 późniejsze emisje