Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym
W skrócie: | Karol przeniesie się na pokład transatlantyka Batory, który w latach 30. zabierał pasażerów z gdyńskiego portu. Podczas trwającej kilkanaście dni podróży istotną kwestię stanowiła kuchnia. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 18 kwietnia za 11 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol przeniesie się na pokład transatlantyka Batory, który w latach 30. zabierał pasażerów z gdyńskiego portu. Podczas trwającej kilkanaście dni podróży istotną kwestię stanowiła kuchnia. Z zachowanych kart menu wynika, że była ona nadzwyczaj wykwintna. Kucharz spotka się z pracownicą Muzeum Miasta Gdyni, wnuczką jednego z kapitanów statku, która opowie o życiu i kuchni na Batorym. Następnie Karol przygotuje trzy potrawy inspirowane nazwami z zachowanych jadłospisów. Będą to: halibut po indyjsku z ciepłą sałatką z bakłażana, biszkoptowy omlet kapitański oraz ligawa wołowa w sosie la Financiere ze stekiem z kalafiora.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 16:10