Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym
W skrócie: | Karol przeniesie się na pokład transatlantyka Batory, który w latach 30. zabierał pasażerów z gdyńskiego portu. Podczas trwającej kilkanaście dni podróży istotną kwestię stanowiła kuchnia. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 3 stycznia za 13 dni |
11:35 | TVP 1 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol przeniesie się na pokład transatlantyka Batory, który w latach 30. zabierał pasażerów z gdyńskiego portu. Podczas trwającej kilkanaście dni podróży istotną kwestię stanowiła kuchnia. Z zachowanych kart menu wynika, że była ona nadzwyczaj wykwintna. Kucharz spotka się z pracownicą Muzeum Miasta Gdyni, wnuczką jednego z kapitanów statku, która opowie o życiu i kuchni na Batorym. Następnie Karol przygotuje trzy potrawy inspirowane nazwami z zachowanych jadłospisów. Będą to: halibut po indyjsku z ciepłą sałatką z bakłażana, biszkoptowy omlet kapitański oraz ligawa wołowa w sosie la Financiere ze stekiem z kalafiora.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 21 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - dziś, 21 grudnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 21 grudnia 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 21 grudnia 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - niedziela, 22 grudnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - niedziela, 22 grudnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - niedziela, 22 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:55
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 12:00