Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym
W skrócie: | Karol przeniesie się na pokład transatlantyka Batory, który w latach 30. zabierał pasażerów z gdyńskiego portu. Podczas trwającej kilkanaście dni podróży istotną kwestię stanowiła kuchnia. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 29 listopada za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol przeniesie się na pokład transatlantyka Batory, który w latach 30. zabierał pasażerów z gdyńskiego portu. Podczas trwającej kilkanaście dni podróży istotną kwestię stanowiła kuchnia. Z zachowanych kart menu wynika, że była ona nadzwyczaj wykwintna. Kucharz spotka się z pracownicą Muzeum Miasta Gdyni, wnuczką jednego z kapitanów statku, która opowie o życiu i kuchni na Batorym. Następnie Karol przygotuje trzy potrawy inspirowane nazwami z zachowanych jadłospisów. Będą to: halibut po indyjsku z ciepłą sałatką z bakłażana, biszkoptowy omlet kapitański oraz ligawa wołowa w sosie la Financiere ze stekiem z kalafiora.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja