Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław
W skrócie: | Żuławy są kolejnym celem wyprawy Karola. Tym razem kucharz zgłębi tajemnicę serów pochodzących z tego regionu. Były to jedne z pierwszych serów dojrzewających produkowanych w Polsce. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 21 stycznia za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 22 stycznia za 13 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Żuławy są kolejnym celem wyprawy Karola. Tym razem kucharz zgłębi tajemnicę serów pochodzących z tego regionu. Były to jedne z pierwszych serów dojrzewających produkowanych w Polsce. Ich wytwarzanie rozpoczęto już w średniowieczu, ale przybycie na nasze ziemie niderlandzkich osadników wyniosło sztukę serowarstwa na wyższy poziom. Cenione za smak sery żuławskie do 1945 roku trafiały na stoły miłośników z Berlina, Królewca, Torunia i Moskwy. Po wojnie przestały gościć w rodzimym menu. Teraz grupa smakoszy chce odtworzyć dawne receptury. Karol korzystając z dobrodziejstwa Żuław, przyrządzi trzy wyborne potrawy: pieczoną perliczkę pod chrustem z sera i szpinaku, kotleciki z sera żuławskiego oraz ciecierzycy w aromatycznym sosie, a także kwaśną zupę z klopsami i młodym serem żuławskim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - dziś, 9 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - dziś, 9 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 9 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 9 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - sobota, 11 stycznia 7:10