Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław
W skrócie: | Żuławy są kolejnym celem wyprawy Karola. Tym razem kucharz zgłębi tajemnicę serów pochodzących z tego regionu. Były to jedne z pierwszych serów dojrzewających produkowanych w Polsce. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Żuławy są kolejnym celem wyprawy Karola. Tym razem kucharz zgłębi tajemnicę serów pochodzących z tego regionu. Były to jedne z pierwszych serów dojrzewających produkowanych w Polsce. Ich wytwarzanie rozpoczęto już w średniowieczu, ale przybycie na nasze ziemie niderlandzkich osadników wyniosło sztukę serowarstwa na wyższy poziom. Cenione za smak sery żuławskie do 1945 roku trafiały na stoły miłośników z Berlina, Królewca, Torunia i Moskwy. Po wojnie przestały gościć w rodzimym menu. Teraz grupa smakoszy chce odtworzyć dawne receptury. Karol korzystając z dobrodziejstwa Żuław, przyrządzi trzy wyborne potrawy: pieczoną perliczkę pod chrustem z sera i szpinaku, kotleciki z sera żuławskiego oraz ciecierzycy w aromatycznym sosie, a także kwaśną zupę z klopsami i młodym serem żuławskim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w marynatach - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 11:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja