Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion
W skrócie: | Karol Okrasa wybierze się do nadleśnictwa Rytel. Znajduje się tam wybudowana w 1913 roku wyłuszczarnia nasion. Prowadzący podzieli się m.in. przepisami na placek z mąki żołędziowej i budyń chlebowy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 18 kwietnia za 11 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wybierze się do nadleśnictwa Rytel, które ucierpiało w 2017 roku z powodu niszczycielskiego huraganu. Silna wichura powaliła wówczas połowę tamtejszych drzew. Znajduje się tam wybudowana w 1913 roku zabytkowa wyłuszczarnia nasion. Zainspirowany tym miejscem prowadzący przygotowuje m.in. pieczonego pstrąga z salsą z orzeszków bukowych i nasion sosny podany z grillowaną młodą kapustą. Widzowie poznają też przepis na placek z mąki żołędziowej i budyń chlebowy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 16:10