Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion
W skrócie: | Karol Okrasa wybierze się do nadleśnictwa Rytel. Znajduje się tam wybudowana w 1913 roku wyłuszczarnia nasion. Prowadzący podzieli się m.in. przepisami na placek z mąki żołędziowej i budyń chlebowy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 11 grudnia za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wybierze się do nadleśnictwa Rytel, które ucierpiało w 2017 roku z powodu niszczycielskiego huraganu. Silna wichura powaliła wówczas połowę tamtejszych drzew. Znajduje się tam wybudowana w 1913 roku zabytkowa wyłuszczarnia nasion. Zainspirowany tym miejscem prowadzący przygotowuje m.in. pieczonego pstrąga z salsą z orzeszków bukowych i nasion sosny podany z grillowaną młodą kapustą. Widzowie poznają też przepis na placek z mąki żołędziowej i budyń chlebowy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - sobota, 30 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 30 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - sobota, 30 listopada 8:05