Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze
W skrócie: | Kucharz przygotowuje dania z ryb. Pierwszą propozycją jest rosół z wędzonym węgorzem i makaronem. Drugą - smażony lin z sałatką. Trzecią - pieczony węgorz z sosem z boczku, ogórków i smardzów. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 10 grudnia za 11 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 11 grudnia za 12 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz odwiedza Nadleśnictwo Kościerzyna. Na jego terenie znajduje się największe na terenie Borów Tucholskich jezioro Wdzydze, zwane przez mieszkańców kaszubskim morzem. Nad brzegiem Karol Okrasa przygotowuje dania z świeżo złowionych ryb. Pierwszą propozycją jest rosół z wędzonym węgorzem i makaronem z naleśników aromatyzowanych tatarakiem. Drugą - smażony lin z ziołową sałatką z kaszy gryczanej. Trzecią - pieczony węgorz po myśliwsku z sosem z boczku, ogórków kiszonych i smardzów. Potrawy zostaną wzbogacone o leśne dodatki. Opiekujący się terenem leśniczy opowie również o zagrożeniu pożarowym, jakie niosą letnie upały czy okresy suszy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - sobota, 30 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 30 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - sobota, 30 listopada 8:05