Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze
W skrócie: | Kucharz przygotowuje dania z ryb. Pierwszą propozycją jest rosół z wędzonym węgorzem i makaronem. Drugą - smażony lin z sałatką. Trzecią - pieczony węgorz z sosem z boczku, ogórków i smardzów. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 17 kwietnia za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz odwiedza Nadleśnictwo Kościerzyna. Na jego terenie znajduje się największe na terenie Borów Tucholskich jezioro Wdzydze, zwane przez mieszkańców kaszubskim morzem. Nad brzegiem Karol Okrasa przygotowuje dania z świeżo złowionych ryb. Pierwszą propozycją jest rosół z wędzonym węgorzem i makaronem z naleśników aromatyzowanych tatarakiem. Drugą - smażony lin z ziołową sałatką z kaszy gryczanej. Trzecią - pieczony węgorz po myśliwsku z sosem z boczku, ogórków kiszonych i smardzów. Potrawy zostaną wzbogacone o leśne dodatki. Opiekujący się terenem leśniczy opowie również o zagrożeniu pożarowym, jakie niosą letnie upały czy okresy suszy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - dziś, 5 kwietnia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Święto ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 5 kwietnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - dziś, 5 kwietnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 5 kwietnia 8:40
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 5 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 5 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - dziś, 5 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mięsne przysmaki... z warzyw - magazyn kulinarny - niedziela, 6 kwietnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - niedziela, 6 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 kwietnia 7:10