Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, który od kilku lat uprawia szafran. Przygotuje gęś z szafranowym ryżem, dorsza w szafranowym sosie oraz wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli i szafranu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 6 kwietnia za 8 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dawnej kuchni polskiej szafran był jedną z najbardziej lubianych przypraw. Nadawał piękną złotą barwę i niezwykły aromat babom wielkanocnym czy sosom. Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, który od kilku lat uprawia szafran na tarasowych polach nieopodal Szklarskiej Poręby. Kucharz przygotuje trzy potrawy - inspirowaną dawną kuchnią polską gęś z szafranowym ryżem, dorsza w szafranowym sosie oraz wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli i szafranu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 8:40
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - niedziela, 30 marca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - niedziela, 30 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - poniedziałek, 31 marca 7:10