Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach
W skrócie: | Tematem odcinka są dania z kurczaka. Karol Okrasa opowie o historii spożywania drobiu, zaprezentuje cytrynową zupę z kurczakiem, wywar, a także sałatkę z makaronem oraz mięso zapiekane w bakłażanie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są dania z kurczaka. Karol Okrasa przybliży ciekawostki dotyczące spożywania drobiu w przeszłości, odwołując się do kultury szlacheckiej. Pokaże widzom, z jakich elementów składa tuszka kurczaka, jakie są walory poszczególnych części i jak przygotować dobry wywar na kurzym mięsie. Następnie zaprezentuje swoje pomysły kulinarne. Pierwszą propozycją będzie cytrynowa zupa z kurczakiem, pomidorowymi kluseczkami i twarogiem. Druga potrawa to szybka sałatka z kurczaka z makaronem, miętą i kurkami. Na koniec kucharz przygotuje mięso z kurczaka zapiekane w bakłażanie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje