Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur

Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur

magazyn kulinarny Polska 2022   b.o.
W skrócie:Kucharz wyrusza nad jezioro Szeląg Mały, by opowiedzieć o dawnej kuchni regionu. Przygotuje klopsy królewieckie z kaparowym sosem, gulasz z żołądków gęsich oraz ślimaki zapiekane z kapustą i grzybami.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 27 stycznia
za 6 dni
11:15 TVP 2 (z napisami)
piątek, 31 stycznia
za 10 dni
18:40 TVP Rozrywka (z napisami)
poniedziałek, 3 lutego
za 13 dni
7:15 TVP Rozrywka (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Kucharz wyrusza nad jezioro Szeląg Mały na Mazurach, aby opowiedzieć o dawnej kuchni tego regionu. Widać w niej wpływy niemieckie, polskie i litewskie. Karol Okrasa przygotuje też swoje propozycje dań: klopsy królewieckie z kaparowym sosem, gulasz z żołądków gęsich oraz ślimaki zapiekane z kapustą i grzybami.

Twórcy (pokaż wszystkich)