Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik
W skrócie: | Znany kucharz zaproponuje wyjątkowe potrawy z dodatkiem owoców rokitnika: polędwiczki z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym, smażonego okonia morskiego, a także ser camembert z konfiturą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 29 listopada za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz przygotowuje dania z rokitnika. Rośliny te porastają m.in. nadmorskie wydmy. Można je poznać po charakterystycznych srebrzystych listkach i jaskrawopomarańczowych jagodach. Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII wieku naszej ery w podręczniku medycyny tybetańskiej. Zesłani na Syberię Polacy leczyli nim szkorbut i inne schorzenia. Zawiera on dużą ilość witaminy C, a także m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, witaminę B6 czy flawonoidy i antyoksydanty. Karol Okrasa zaproponuje wyjątkowe potrawy z dodatkiem tej zdrowej rośliny: polędwiczki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z rokitnikiem, smażonego okonia morskiego z sosem z rokitnika, a także smażony ser camembert z kwaśną konfiturą z tego owocu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - dziś, 17 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja