Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik
W skrócie: | Znany kucharz zaproponuje wyjątkowe potrawy z dodatkiem owoców rokitnika: polędwiczki z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym, smażonego okonia morskiego, a także ser camembert z konfiturą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz przygotowuje dania z rokitnika. Rośliny te porastają m.in. nadmorskie wydmy. Można je poznać po charakterystycznych srebrzystych listkach i jaskrawopomarańczowych jagodach. Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII wieku naszej ery w podręczniku medycyny tybetańskiej. Zesłani na Syberię Polacy leczyli nim szkorbut i inne schorzenia. Zawiera on dużą ilość witaminy C, a także m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, witaminę B6 czy flawonoidy i antyoksydanty. Karol Okrasa zaproponuje wyjątkowe potrawy z dodatkiem tej zdrowej rośliny: polędwiczki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z rokitnikiem, smażonego okonia morskiego z sosem z rokitnika, a także smażony ser camembert z kwaśną konfiturą z tego owocu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje