Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian

Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian

magazyn kulinarny Polska 2023   b.o.
W skrócie:Lędźwian to dawna odmiana grochu, chętnie spożywania przez naszych przodków. Kiedyś nazywane grochem ubogich warzywo zainspiruje kucharza do przygotowania kilku potraw. Wśród nich znajdzie się zupa.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Lędźwian to dawna odmiana grochu, chętnie spożywania przez naszych przodków. Kiedyś nazywane grochem ubogich warzywo zainspiruje kucharza do przygotowania kilku potraw. Będą to zupa w stylu grochówki z dodatkiem aromatycznych kawałków łososia, kotlety mielone z buraczkami i chrzanem oraz placuszki drożdżowe z nadzieniem z lędźwianu.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także