Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk
W skrócie: | Kucharz zaproponuje trzy potrawy: indyka w orientalnym sosie z ciemnego piwa, w zupie na bazie soku z kiszonej kapusty z ziemniakami oraz duszonego w sosie pomidorowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 2 grudnia za 9 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
poniedziałek, 2 grudnia za 9 dni |
16:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Indyk został sprowadzony z zza oceanu po wyprawach Krzysztofa Kolumba do Ameryki. Zanim trafił na stoły, był hodowany jako ptak ozdobny w ogrodach magnatów i biskupów. Karol przygotuje trzy potrawy z jego mięsa: skrzydła duszone w doprawionym orientalnie sosie z ciemnego piw, kwaśną zupę na bazie soku z kiszonej kapusty z ziemniakami, boczkiem i mięsem z ud indyczych oraz smażone paski z indyczej piersi z cebulą i bakłażanem, duszone w pomidorowym sosie z ciecierzycą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 8:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 listopada 7:45