Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk
W skrócie: | Kucharz zaproponuje trzy potrawy: indyka w orientalnym sosie z ciemnego piwa, w zupie na bazie soku z kiszonej kapusty z ziemniakami oraz duszonego w sosie pomidorowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 29 stycznia pojutrze |
7:00 | TVP Polonia (z napisami) |
piątek, 31 stycznia za 4 dni |
11:35 | TVP 1 (z napisami) |
piątek, 7 lutego za 11 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Indyk został sprowadzony z zza oceanu po wyprawach Krzysztofa Kolumba do Ameryki. Zanim trafił na stoły, był hodowany jako ptak ozdobny w ogrodach magnatów i biskupów. Karol przygotuje trzy potrawy z jego mięsa: skrzydła duszone w doprawionym orientalnie sosie z ciemnego piw, kwaśną zupę na bazie soku z kiszonej kapusty z ziemniakami, boczkiem i mięsem z ud indyczych oraz smażone paski z indyczej piersi z cebulą i bakłażanem, duszone w pomidorowym sosie z ciecierzycą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 16:10