Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk
W skrócie: | Kucharz zaproponuje trzy potrawy: indyka w orientalnym sosie z ciemnego piwa, w zupie na bazie soku z kiszonej kapusty z ziemniakami oraz duszonego w sosie pomidorowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 14 marca za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Indyk został sprowadzony z zza oceanu po wyprawach Krzysztofa Kolumba do Ameryki. Zanim trafił na stoły, był hodowany jako ptak ozdobny w ogrodach magnatów i biskupów. Karol przygotuje trzy potrawy z jego mięsa: skrzydła duszone w doprawionym orientalnie sosie z ciemnego piw, kwaśną zupę na bazie soku z kiszonej kapusty z ziemniakami, boczkiem i mięsem z ud indyczych oraz smażone paski z indyczej piersi z cebulą i bakłażanem, duszone w pomidorowym sosie z ciecierzycą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 marca 11:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 marca 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja