Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich
W skrócie: | Kucharz odwiedzi malownicze Wzgórza Dylewskie. W tym odcinku zrobi chłodnik z pomidorów z salsą ogórkową, glazurowane morele ze szpinakiem oraz kozim twarogiem, a także sos boloński. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedzi malownicze Wzgórza Dylewskie, które są pozostałością po ostatnim zlodowaceniu. Obszar ten zachwyca bujnymi lasami, pięknymi szlakami i ciekawymi przysmakami regionalnymi. Przykładem takiego rarytasu jest dojrzewająca szynka pani Dagmary. Wyrób ten został doceniony przez Ministerstwo Rolnictwa, które wpisało ją na listę tradycyjnych produktów. W tym odcinku kucharz zrobi chłodnik z pomidorów z salsą ogórkową, glazurowane morele ze szpinakiem i kozim twarogiem, a także sos boloński z mielonej wieprzowiny i dojrzewającej szynki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 11:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja