Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki z krzycy
W skrócie: | Kucharz przyrządzi potrawy z krzycy - nieuszlachetnionej do dziś formy żyta ozimego. Zboże to kiedyś służyło do produkcji mąki i wypieku delikatnego w smaku pieczywa. Karol przygotuje podpłomyki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 6 grudnia za 3 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
niedziela, 8 grudnia za 5 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz przyrządzi potrawy z krzycy - starej, nieuszlachetnionej do dziś formy żyta ozimego. Zboże to rośnie na niewielkich leśnych lub górskich polach i jest wykorzystywane jako pasza dla zwierząt. Jednak kiedyś służyło do produkcji mąki i wypieku delikatnego w smaku pieczywa. Karol przygotuje podpłomyki pieczone na blasze, podane z masłem cebulowym, placki ze słoniną i boczkiem podane z paprykową salsą oraz placuszki z mąki, ziemniaków i ryby podane z filetem z grenadiera panierowanym w mące z krzycy i chrzanowym majonezem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 11:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja