Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki z krzycy
W skrócie: | Kucharz przyrządzi potrawy z krzycy - nieuszlachetnionej do dziś formy żyta ozimego. Zboże to kiedyś służyło do produkcji mąki i wypieku delikatnego w smaku pieczywa. Karol przygotuje podpłomyki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 21 marca jutro |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 24 marca za 4 dni |
7:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz przyrządzi potrawy z krzycy - starej, nieuszlachetnionej do dziś formy żyta ozimego. Zboże to rośnie na niewielkich leśnych lub górskich polach i jest wykorzystywane jako pasza dla zwierząt. Jednak kiedyś służyło do produkcji mąki i wypieku delikatnego w smaku pieczywa. Karol przygotuje podpłomyki pieczone na blasze, podane z masłem cebulowym, placki ze słoniną i boczkiem podane z paprykową salsą oraz placuszki z mąki, ziemniaków i ryby podane z filetem z grenadiera panierowanym w mące z krzycy i chrzanowym majonezem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Zielona kuchnia - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja - magazyn kulinarny - piątek, 21 marca 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - piątek, 21 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - piątek, 21 marca 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - piątek, 21 marca 19:15 i 2 późniejsze emisje