Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki z krzycy
W skrócie: | Kucharz przyrządzi potrawy z krzycy - nieuszlachetnionej do dziś formy żyta ozimego. Zboże to kiedyś służyło do produkcji mąki i wypieku delikatnego w smaku pieczywa. Karol przygotuje podpłomyki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 12 lutego jutro |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz przyrządzi potrawy z krzycy - starej, nieuszlachetnionej do dziś formy żyta ozimego. Zboże to rośnie na niewielkich leśnych lub górskich polach i jest wykorzystywane jako pasza dla zwierząt. Jednak kiedyś służyło do produkcji mąki i wypieku delikatnego w smaku pieczywa. Karol przygotuje podpłomyki pieczone na blasze, podane z masłem cebulowym, placki ze słoniną i boczkiem podane z paprykową salsą oraz placuszki z mąki, ziemniaków i ryby podane z filetem z grenadiera panierowanym w mące z krzycy i chrzanowym majonezem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - dziś, 11 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - dziś, 11 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowy polski kociołek - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja