Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach
W skrócie: | Karol przygotuje trzy wersje naleśników: z ciasta grzybowo- cebulowego z nadzieniem z ziemniaków i sera, z tatarem z pstrąga tęczowego, a na koniec naleśniki smażone w syropie z krajowych jabłek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 19 marca za 10 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 20 marca za 11 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Nie wiadomo, kto wymyślił naleśniki, ale podobno znano je już w starożytności. Są obecne w kuchniach całego świata. Można je podać na słodko, np. z owocami, ale również na słono, z farszem z mięsa, ryb, grzybów lub warzyw. Świetnie sprawdzą się jako potrawa śniadaniowa, przystawka, danie główne czy deser. Karol Okrasa przygotuje trzy wersje naleśników: z ciasta grzybowo-cebulowego z nadzieniem z ziemniaków i sera, potem z tatarem z pstrąga tęczowego, a na koniec polską odpowiedź na francuskie crepes suzette, czyli naleśniki smażone w syropie z krajowych jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 9 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 16:10