Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach
W skrócie: | Karol przygotuje trzy wersje naleśników: z ciasta grzybowo- cebulowego z nadzieniem z ziemniaków i sera, z tatarem z pstrąga tęczowego, a na koniec naleśniki smażone w syropie z krajowych jabłek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 11 stycznia za 9 dni |
16:20 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Nie wiadomo, kto wymyślił naleśniki, ale podobno znano je już w starożytności. Są obecne w kuchniach całego świata. Można je podać na słodko, np. z owocami, ale również na słono, z farszem z mięsa, ryb, grzybów lub warzyw. Świetnie sprawdzą się jako potrawa śniadaniowa, przystawka, danie główne czy deser. Karol Okrasa przygotuje trzy wersje naleśników: z ciasta grzybowo-cebulowego z nadzieniem z ziemniaków i sera, potem z tatarem z pstrąga tęczowego, a na koniec polską odpowiedź na francuskie crepes suzette, czyli naleśniki smażone w syropie z krajowych jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 2 stycznia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 2 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - piątek, 3 stycznia 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - piątek, 3 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - piątek, 3 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - piątek, 3 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - piątek, 3 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - sobota, 4 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - sobota, 4 stycznia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polska kaszanka - magazyn kulinarny - sobota, 4 stycznia 7:55