Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach
W skrócie: | Karol przygotuje trzy wersje naleśników: z ciasta grzybowo- cebulowego z nadzieniem z ziemniaków i sera, z tatarem z pstrąga tęczowego, a na koniec naleśniki smażone w syropie z krajowych jabłek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Nie wiadomo, kto wymyślił naleśniki, ale podobno znano je już w starożytności. Są obecne w kuchniach całego świata. Można je podać na słodko, np. z owocami, ale również na słono, z farszem z mięsa, ryb, grzybów lub warzyw. Świetnie sprawdzą się jako potrawa śniadaniowa, przystawka, danie główne czy deser. Karol Okrasa przygotuje trzy wersje naleśników: z ciasta grzybowo-cebulowego z nadzieniem z ziemniaków i sera, potem z tatarem z pstrąga tęczowego, a na koniec polską odpowiedź na francuskie crepes suzette, czyli naleśniki smażone w syropie z krajowych jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje