Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza
W skrócie: | Kucharz wykorzysta kukurydzę do przygotowania ciekawych potraw. Będą to: wędzona dorada z kukurydzą i kaparami w maślano-grzybowej emulsji, zapiekanka z makaronu, kukurydzy i sera. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 25 marca za 13 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jeszcze przed II wojną światową na terenach północnej Polski kukurydza była prawie nieznana, choć na południowych krańcach, zwłaszcza na Huculszczyźnie, uprawiano ją, o czym świadczy potrawa o nazwie mamałyga. Kucharz wykorzysta kukurydzę do przygotowania ciekawych potraw. Będą to: wędzona dorada z kukurydzą i kaparami w maślano-grzybowej emulsji, zapiekanka z makaronu, kukurydzy i sera oraz serniczki, czyli kukurydziane racuszki z glazurowaną w maśle kukurydzą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 12 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak leśnego karpia - magazyn kulinarny - dziś, 12 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - dziś, 12 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - czwartek, 13 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - czwartek, 13 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - czwartek, 13 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - czwartek, 13 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - piątek, 14 marca 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - piątek, 14 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Nowy polski kociołek - magazyn kulinarny - piątek, 14 marca 16:10 i 1 późniejsza emisja