Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza
W skrócie: | Kucharz wykorzysta kukurydzę do przygotowania ciekawych potraw. Będą to: wędzona dorada z kukurydzą i kaparami w maślano-grzybowej emulsji, zapiekanka z makaronu, kukurydzy i sera. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jeszcze przed II wojną światową na terenach północnej Polski kukurydza była prawie nieznana, choć na południowych krańcach, zwłaszcza na Huculszczyźnie, uprawiano ją, o czym świadczy potrawa o nazwie mamałyga. Kucharz wykorzysta kukurydzę do przygotowania ciekawych potraw. Będą to: wędzona dorada z kukurydzą i kaparami w maślano-grzybowej emulsji, zapiekanka z makaronu, kukurydzy i sera oraz serniczki, czyli kukurydziane racuszki z glazurowaną w maśle kukurydzą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 11:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - środa, 4 grudnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - czwartek, 5 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja