Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką

Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką

magazyn kulinarny Polska 2023   b.o.
W skrócie:Kucharz udaje się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Przygotuje trzy potrawy: pieczoną polędwiczkę wieprzową, smażonego miętusa oraz zupę wzorowaną na seruli, ale z dodatkiem boczku i ziemniaków.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
wtorek, 3 grudnia
dziś
16:10 TVP HD (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Kucharz udaje się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Posmakuje lokalnej specjalności - seruli - zupy podobnej do żuru, którą zakwasza się nie ukiszoną mąką, lecz maślanką. Przygotuje trzy potrawy: pieczoną w cieście francuskim z grzybami polędwiczkę wieprzową podaną z sosem z maślanki i szczypiorkowej oliwy, smażonego miętusa z maślankowo-szczypiorkowym majonezem oraz zupę wzorowaną na seruli, ale z dodatkiem boczku i wędzonych ziemniaków.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także