Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach
W skrócie: | Nasi przodkowie wiedzieli, że przy kości mięso ma najlepszy smak. Karol Okrasa przygotowuje m.in. duszone kotlety z goleni wołowej z kością oraz szybką zupę na ościach z pstrąga o orientalnej nucie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dzisiejszych czasach najchętniej sięgamy po mięso pozbawione kości czy ości. Uważamy je za gorszej jakości, nadające się raczej na rosół. Nasi przodkowie wiedzieli jednak, że właśnie przy kości mięso ma najlepszy smak. Są tego świadomi również m.in. Włosi, przygotowujący słynne ossobuco, czyli potrawę ze specjalnie krojonych plastrów goleni wołowej lub cielęcej, długo duszonych z kością i szpikiem. Polscy szefowie kuchni młodszego pokolenia, zaangażowani w rodzący się w Polsce ruch zero waste, propagują wykorzystanie w gotowaniu potraw wszystkich elementów, w tym także kości. Idąc tym tropem, Karol Okrasa przygotowuje tym razem: kotlety z goleni wołowej z kością, duszone w orientalnej kapuście kiszonej; domowy makron grzybowy z sosem z pieczarek i szpiku z pieczonych kości wołowych oraz szybką zupę na ościach z pstrąga o orientalnej nucie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje