Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia
W skrócie: | Znany kucharz udaje się na Polesie, które było jednym z najbiedniejszych województw Rzeczpospolitej. Przygotuje m.in. żeberka wieprzowe z burakami oraz placki z ziemniaków, kaszy gryczanej i kapusty. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 2 stycznia za 8 dni |
7:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz udaje się na Polesie, które przed II wojną światową było jednym z najbiedniejszych województw Rzeczpospolitej. Znaczną część jego obszaru zajmowały błota i bagna, a dostęp do wielu wiosek przez większą część roku był niemożliwy. Podczas spisów ludności ponad 60 procent mieszkańców deklarowało, że posługuje się językiem "tutejszym". Bieda Poleszuków przekładała się również na kuchnię, której podstawę stanowiły m.in. zupa czy kisiel z owsa, czyli najtańszego zboża. Sytuację zmieniło masowe wprowadzenie uprawy ziemniaka w połowie XIX wieku. Odtąd na Polesiu królują kartofle, kasza gryczana, pierogi, pyzy i dzikie zioła. Karol Okrasa przygotuje: żeberka wieprzowe zapiekane w ziemniakach z burakami, placki z ziemniaków, kaszy gryczanej i kapusty z wędzoną śmietaną oraz słodkie kulki ziemniaczano-serowe z kaszą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 25 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety - magazyn kulinarny - dziś, 25 grudnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr - magazyn kulinarny - dziś, 25 grudnia 8:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na talerzu Kopernika - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w soli - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 8:00
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 11:20 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 18:35 i 1 późniejsza emisja