Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu
W skrócie: | Kucharz przygotuje marynowanego łososia z pikantną sałatką, parowanego na wywarze z żeberek szczupaka z korzennym purée i sosem ziołowym oraz kuleczki z zielonego grochu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 7 lutego za 11 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Groch, znany ludziom już od 9 tysięcy lat, jest szczególnie ceniony w polskiej kuchni. Francuski markiz Guillaume de Beauplan w XVII w. dziwił się, że Polacy nie wyobrażają sobie bez niego uczty. Karol Okrasa przygotuje trzy dania z grochem w roli głównej. Jego propozycje będą lekkie i mało kaloryczne. Kucharz zrobi marynowanego łososia z pikantną sałatką z ogórka i grochu włoskiego, parowanego na wywarze z żeberek szczupaka z korzennym purée i sosem ziołowym oraz smażone, pikantne kuleczki z zielonego grochu z sosem jogurtowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 12:00