Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki
W skrócie: | Karol Okrasa rusza na Podlasie, by opowiedzieć historię gryki. Zaproponuje orientalną sałatkę z polędwiczką wieprzową, zupę gryczaną z burakami i twarogiem, a także czekoladowe ciasto z kaszą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 3 lutego za 7 dni |
21:50 | TVP ABC (z napisami) |
środa, 5 lutego za 9 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
sobota, 8 lutego za 12 dni |
16:20 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na Podlasie, by opowiedzieć historię gryki, rośliny uprawianej od tysiącleci na całym świecie. W formie kaszy lub mąki była popularna na Podlasiu długo przed pojawieniem się ziemniaków w XIX wieku. Choć kojarzy się z Polską, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie została udomowiona około osiem tysięcy lat temu. Do Europy dotarła w XV wieku wraz z najazdami tatarskimi. Znana jest pod różnymi nazwami, jak tatarka, hreczka czy bukwita. Obecnie gryka uprawiana jest globalnie i ceniona za niskie wymagania glebowe oraz wartości zdrowotne. Karol Okrasa proponuje potrawy z gryki: orientalną sałatkę z kaszy gryczanej i ogórka z polędwiczką wieprzową, zupę gryczaną z pieczonymi burakami i wędzonym twarogiem oraz czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 27 stycznia 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 12:00