Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki
W skrócie: | Karol Okrasa rusza na Podlasie, by opowiedzieć historię gryki. Zaproponuje orientalną sałatkę z polędwiczką wieprzową, zupę gryczaną z burakami i twarogiem, a także czekoladowe ciasto z kaszą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 28 grudnia za 3 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na Podlasie, by opowiedzieć historię gryki, rośliny uprawianej od tysiącleci na całym świecie. W formie kaszy lub mąki była popularna na Podlasiu długo przed pojawieniem się ziemniaków w XIX wieku. Choć kojarzy się z Polską, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie została udomowiona około osiem tysięcy lat temu. Do Europy dotarła w XV wieku wraz z najazdami tatarskimi. Znana jest pod różnymi nazwami, jak tatarka, hreczka czy bukwita. Obecnie gryka uprawiana jest globalnie i ceniona za niskie wymagania glebowe oraz wartości zdrowotne. Karol Okrasa proponuje potrawy z gryki: orientalną sałatkę z kaszy gryczanej i ogórka z polędwiczką wieprzową, zupę gryczaną z pieczonymi burakami i wędzonym twarogiem oraz czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 25 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety - magazyn kulinarny - dziś, 25 grudnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr - magazyn kulinarny - dziś, 25 grudnia 8:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na talerzu Kopernika - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w soli - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 8:00
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 11:20 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 18:35 i 1 późniejsza emisja