Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza na Podlasie. Przedstawia historię gryki. Proponuje trzy potrawy, m.in. orientalną sałatkę z kaszy gryczanej podaną z polędwiczką wieprzową i zupę gryczaną z pieczonymi burakami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na Podlasie, gdzie przedstawia krótką historię gryki. Do Europy roślina ta dotarła wraz z najazdami tatarskimi około XV wieku. Jej zaletą są małe wymagania glebowe i klimatyczne. Może rosnąć w bardzo słabej ziemi i ostrym klimacie, nawet w Himalajach. W dawnej polskiej kuchni była kojarzona raczej z biedą, jednak obecnie dietetycy zwracają uwagę na jej liczne zalety zdrowotne. Znany kucharz zaproponuje dzisiaj trzy potrawy - orientalną sałatkę z kaszy gryczanej i ogórka podaną z glazurowanymi kawałkami polędwiczki wieprzowej, zupę gryczaną z pieczonymi burakami podaną z wędzonym twarogiem oraz ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje