Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki

Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki

magazyn kulinarny Polska 2024   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa wyrusza na Podlasie. Przedstawia historię gryki. Proponuje trzy potrawy, m.in. orientalną sałatkę z kaszy gryczanej podaną z polędwiczką wieprzową i zupę gryczaną z pieczonymi burakami.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 23 listopada
pojutrze
16:20 TVP HD (z napisami)
poniedziałek, 25 listopada
za 4 dni
11:15 TVP 2 (z napisami)
sobota, 30 listopada
za 9 dni
8:05 TVP HD
środa, 4 grudnia
za 13 dni
7:00 TVP Polonia

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza na Podlasie, gdzie przedstawia krótką historię gryki. Do Europy roślina ta dotarła wraz z najazdami tatarskimi około XV wieku. Jej zaletą są małe wymagania glebowe i klimatyczne. Może rosnąć w bardzo słabej ziemi i ostrym klimacie, nawet w Himalajach. W dawnej polskiej kuchni była kojarzona raczej z biedą, jednak obecnie dietetycy zwracają uwagę na jej liczne zalety zdrowotne. Znany kucharz zaproponuje dzisiaj trzy potrawy - orientalną sałatkę z kaszy gryczanej i ogórka podaną z glazurowanymi kawałkami polędwiczki wieprzowej, zupę gryczaną z pieczonymi burakami podaną z wędzonym twarogiem oraz ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także