Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki
W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na Podlasie, gdzie przedstawia krótką historię gryki. Do Europy roślina ta dotarła wraz z najazdami tatarskimi około XV wieku. Jej zaletą są małe wymagania glebowe i klimatyczne. Może rosnąć w bardzo słabej ziemi i ostrym klimacie, nawet w Himalajach. W dawnej polskiej kuchni była kojarzona raczej z biedą, jednak obecnie dietetycy zwracają uwagę na jej liczne zalety zdrowotne. Znany kucharz zaproponuje dzisiaj trzy potrawy - orientalną sałatkę z kaszy gryczanej i ogórka podaną z glazurowanymi kawałkami polędwiczki wieprzowej, zupę gryczaną z pieczonymi burakami podaną z wędzonym twarogiem oraz ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 14 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - dziś, 14 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy - magazyn kulinarny - dziś, 14 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 11:35 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - sobota, 16 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - sobota, 16 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja