Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy
W skrócie: | Kwiaty lawendy mają charakterystyczny, mocny zapach, dlatego chętnie używane są do produkcji olejków i perfum. Karol udowodni, że można je również wykorzystać do przygotowania smacznych potraw. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 19 marca za 13 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kwiaty lawendy mają charakterystyczny, mocny zapach, dlatego chętnie używane są do produkcji olejków i perfum. Karol udowodni, że można je również wykorzystać do przygotowania smacznych potraw, nie tylko napojów, koktajli i herbat, ale także do dań mięsnych rybnych czy deserów. Ugotuje karkówkę wieprzową w lawendowym sosie z serowym purée, serowo-ziemniaczane placki z wędzoną rybą i lawendą oraz placek z jabłkami i lawendowym cukrem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - sobota, 8 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - sobota, 8 marca 7:45 i 2 późniejsze emisje