Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane
W skrócie: | Pierwsze w Polsce przepisy z użyciem ziemniaków pochodzą z końca XVIII wieku. Kucharz w tym odcinku skupi się na plackach. Zaproponuje ich ziołową wersję z tatarem z pstrąga łososiowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pierwsze w Polsce przepisy z użyciem ziemniaków pochodzą z końca XVIII wieku. Kiedyś przyrządzało się z nich rozliczne sałatki, ciasta, leguminy, wypieki, kasze i makarony. Kartofli używano także do produkcji wódek, piwa, wina, a nawet kawy, mydła i świec. Karol w tym odcinku skupi się na plackach. Jadają je także Białorusini, Ukraińcy, Rosjanie, Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Ci ostatni najchętniej w towarzystwie gulaszu. Placki z ziemniaków, latkes, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Szwajcarzy swoje rösti przyrządzają bez jaj i mąki, ale z boczkiem i cebulką. Polacy jadają je najczęściej na słodko. Karol zaproponuje ziołowe placki ziemniaczane z tatarem z pstrąga łososiowego, placki z ugotowanych i przetartych ziemniaków i kiszonej kapusty z zapieczonym serem oraz ziemniaczane placki na słodko z dodatkiem aromatycznego twarożku i domowej konfitury.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:55
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 11:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 18:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja