Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane
W skrócie: | Pierwsze w Polsce przepisy z użyciem ziemniaków pochodzą z końca XVIII wieku. Kucharz w tym odcinku skupi się na plackach. Zaproponuje ich ziołową wersję z tatarem z pstrąga łososiowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 15 listopada za 13 dni |
16:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pierwsze w Polsce przepisy z użyciem ziemniaków pochodzą z końca XVIII wieku. Kiedyś przyrządzało się z nich rozliczne sałatki, ciasta, leguminy, wypieki, kasze i makarony. Kartofli używano także do produkcji wódek, piwa, wina, a nawet kawy, mydła i świec. Karol w tym odcinku skupi się na plackach. Jadają je także Białorusini, Ukraińcy, Rosjanie, Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Ci ostatni najchętniej w towarzystwie gulaszu. Placki z ziemniaków, latkes, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Szwajcarzy swoje rösti przyrządzają bez jaj i mąki, ale z boczkiem i cebulką. Polacy jadają je najczęściej na słodko. Karol zaproponuje ziołowe placki ziemniaczane z tatarem z pstrąga łososiowego, placki z ugotowanych i przetartych ziemniaków i kiszonej kapusty z zapieczonym serem oraz ziemniaczane placki na słodko z dodatkiem aromatycznego twarożku i domowej konfitury.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 16:10