Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane
W skrócie: | Pierwsze w Polsce przepisy z użyciem ziemniaków pochodzą z końca XVIII wieku. Kucharz w tym odcinku skupi się na plackach. Zaproponuje ich ziołową wersję z tatarem z pstrąga łososiowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 5 maja za 13 dni |
21:50 | TVP ABC (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pierwsze w Polsce przepisy z użyciem ziemniaków pochodzą z końca XVIII wieku. Kiedyś przyrządzało się z nich rozliczne sałatki, ciasta, leguminy, wypieki, kasze i makarony. Kartofli używano także do produkcji wódek, piwa, wina, a nawet kawy, mydła i świec. Karol w tym odcinku skupi się na plackach. Jadają je także Białorusini, Ukraińcy, Rosjanie, Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Ci ostatni najchętniej w towarzystwie gulaszu. Placki z ziemniaków, latkes, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Szwajcarzy swoje rösti przyrządzają bez jaj i mąki, ale z boczkiem i cebulką. Polacy jadają je najczęściej na słodko. Karol zaproponuje ziołowe placki ziemniaczane z tatarem z pstrąga łososiowego, placki z ugotowanych i przetartych ziemniaków i kiszonej kapusty z zapieczonym serem oraz ziemniaczane placki na słodko z dodatkiem aromatycznego twarożku i domowej konfitury.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - dziś, 22 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 22 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 22 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - czwartek, 24 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - czwartek, 24 kwietnia 16:10