Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane
W skrócie: | Pierwsze w Polsce przepisy z użyciem ziemniaków pochodzą z końca XVIII wieku. Kucharz w tym odcinku skupi się na plackach. Zaproponuje ich ziołową wersję z tatarem z pstrąga łososiowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 21 listopada dziś |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pierwsze w Polsce przepisy z użyciem ziemniaków pochodzą z końca XVIII wieku. Kiedyś przyrządzało się z nich rozliczne sałatki, ciasta, leguminy, wypieki, kasze i makarony. Kartofli używano także do produkcji wódek, piwa, wina, a nawet kawy, mydła i świec. Karol w tym odcinku skupi się na plackach. Jadają je także Białorusini, Ukraińcy, Rosjanie, Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Ci ostatni najchętniej w towarzystwie gulaszu. Placki z ziemniaków, latkes, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Szwajcarzy swoje rösti przyrządzają bez jaj i mąki, ale z boczkiem i cebulką. Polacy jadają je najczęściej na słodko. Karol zaproponuje ziołowe placki ziemniaczane z tatarem z pstrąga łososiowego, placki z ugotowanych i przetartych ziemniaków i kiszonej kapusty z zapieczonym serem oraz ziemniaczane placki na słodko z dodatkiem aromatycznego twarożku i domowej konfitury.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20